Marblehead 

Marblehead är den radiostyrda konstruktionsklass som sett mest utveckling sedan starten på 1920-talet. Då seglade man båtar i trä med vindroder över dammar i USA. Idag är båtarna till 99% tillverkade i kolfiber med en 2,4 GHz radiostyrning. Grunden till klassen lade Roy L. Clough i Marblehead, Massachussetts USA, därav namnet. 

Med en längd på 1290mm, djupgående på max 700mm och en maximal segelyta på 0,5161m2 är Marblehead en av de snabbaste radiostyrda segelbåtar man kan hitta. Marblehead brukar kallas sadioseglingens "Formel 1". Eftersom det är en konstruktionsklass finns det många olika utseenden på båtarna. På 90-talet var de flesta regerande konstruktionerna ganska platta och breda (200-280mm), idag är det tvärt om. En modern båt ligger runt 150-180 mm. Beroende på vindstyrka byter man segelstorlek och master. Varje rigg har en egen mast och bommar. Allt ifrån 1-15 m/s fungerar fint att segla i. 

Tyvärr gör de exklusiva materialen att nya, färdigbyggda båtar är dyra. Idag får man ge runt 30 000 SEK för en seglingsklar båt. Det finns en liten begagnatmarknad och har man tur finns det kap. Vill man bygga själv finns klassregeln på SMSF:s hemsida (se länk nedan)

Det finns ett 20-tal aktiva seglare runt om i Sverige från Landskrona i söder till Härnösand i norr.    

Marblehead klassmärke (lånad bild)

Det roliga med denna form av segling är antalet seglingar man hinner med på en dag. I storbåtssegling blir det kanske tre race på en dag, här genomför vi 15-17 seglingar. Gör man en dålig start får man en ny chans efter 15 min istället för efter tre timmar! Den sociala biten är också betydligt större. Det blir en ny dimension i seglingen när konkurrenten står axel mot axel med en på bryggan. 

Alla aktiva i Sverige idag vill främja radioseglings-sporten och hjälper gärna igång nya förmågor. På förbundets hemsida finns kontaktpersoner runt om i landet man kan vända sig till. Dessa brukar också veta om det finns fler beg. båtar till salu än dom som ligger ute på förbundets hemsida.

Korta fakta om 
Marblehead 

Längd: 1290 mm
Djupgående: max:700mm
Max segelyta: 0,5161 m2
Vikt: 4,5-5,5kg seglingsklar
Endast skrov med radioutrustning: ca 800g
Fena med blybulb: 3,3kg-3,6kg
Konstruktionsmaterial: Skrov, fena, roder, master i kolfiber
Segel i ritfilm
Elektronik: Smart (Programerbar) Skotwinsch till segelmanövrering, ett styrservo till rodret. Mottagare samt strömförsörjning i form av en 2 cells LiPO-ack. 
Sändare, oftast en 2,4 GHz

 Seglingsbar vindstyrka: 1-15 m/s