M Design Victory 

För en tid sedan startade jag ett Marbleheadprojekt från grunden. Tanken med projektet var att få utlopp för en del designer-lust man hade och samtidigt försöka göra en konkurrenskraftig Marblehead. 

Med en hel del erfarenhet av kolfiber och praktiskt byggande ville jag se om jag även kunde ta mig an den teoretiska biten. Detta resulterade i en spantruta som sedan gick till byggbädd och en plugg. Tyvärr havererade projektet då pluggen blev förstörd vid en härdning. Detta ledde till ett break i byggandet. 

Nu däremot är spantrutan modifierad, bland annat mycket smalare och med en annorlunda stäv mot tidigare, och tillbaka på byggbädden! 

Projektet lever igen och här följer bilder på nya M designen Victory

 Projektet återupptogs i slutet av Oktober. 

Den nya designen innehåller stora förändringar från föregående modell. 20 mm smalare ( endast 140mm), lite mer volym i ändskeppen och med ett slag som övergår i en "skida" i stäven. Tanken med denna är att den skall generera ett lyft med både sin utformning och med den markanta ökningen av volym när båten vill dyka på läns. Om detta fungerar i praktiken eller enbart är en grymt bra idé i mitt huvud återstår att se. Jag tror inte att man helt och hållet kommer att klara sig från att dyka men min förhoppning är att båten skall ta sig snabbare ur vattnet igen efteråt.

Slaget i skrovsidan är en uppfinning som var populär i början och mitten av 90-talet, men som kommit tillbaka alltmer på sista tiden. På VM hade de flesta framgångsrika designerna ett slag. Det är till för att skapa ett bättre grepp i vattnet när man kryssar och minska båtens avdrift i sidled. Skrovet bildar ett V när båten kränger. 

Detta är några av de modifieringar som nya designen fått. 

Så här ser spantrutan ut som jag kommer att bygga efter. 

Denna gång kommer jag att bygga med plywoodspant och sedan fylla med balsaribbor emellan dem. Då designen har ett slag i sidan kommer jag att lägga en mahognyfaner emellan balsaribborna för att se slaget när jag sedan slipar balsan in till spanten. 

Här har jag monterat spanten på byggbädden. Frame spacing är 125 mm från aktern där nollpunkten ligger. Mellan de två främsta spanten är det 25mm. Sista spantet (t.v i bild) ligger på 1275mm från nollpunkten. Mot detta spant monteras sedan det stötdämpande materialet på 15mm som gör att båten håller en längd av 1290mm.

Här har jag börjat med att fylla mellanrummet med balsaträ. Jag börjar med bottenkurvan och sedan slaget i sidan för att kunna rikta in spanten. På så vis minimeras risken att spanten blir sneda. 

Här syns mahognyfaneret jag limmat emellan två balsalister för att få en rak linje vid slaget. 

 

Nu börjar det likna något!  

 

Efter en hel del hyvlande och slipande börjar det se ut som det ska. Skrovet är inte färdigslipat utan resten tar jag när jag har gjort färdigt stäven. För att få båten liksidig i stäven har jag sågat spår med ett bågfilsblad in i spanten. På spantrutan finns streck att följa. Sedan gjorde jag två glasfiberremsor som jag trär in i spåren och dom formas då som jag vill. Sedan är det bara att klä med balsaträ intill dem.  

Sedan förra uppdateringen har det hänt en del. Pluggen är färdiggjord med balsaträ, den har fått ett lager glasfiber på skrovsidor och botten. Den har slipats grovt och sedan spacklats.  

Nu börjar man skymta den slutliga formen. På den kala fläcken i mitten av botten har jag räknat ut en del placeringar av fena, master och båtens balanspunkter. 

 Måtten är från vänster och tagna horisontellt från aktern:

Fenans bakkant 585mm 
(LCB) Longitudinal center of bouyancy (skrov) 621mm
(COE) Center of effort (skrov) 645mm
Fenans framkant 666mm
Centrum konventionell mast 670mm
Centrum mast Swing 720mm

Det är många mått som måste vara precis rätt för att båten skall balansera. Då man laborerar med olika korda på fenan etc. gäller det hitta rätt plats. Datorn har man mycket hjälp av. Den räknar ut alla data på skrovet man ritat. Men när fena och rigg skall läggas in på rätt plats gäller det att ha lite känsla. Det ovanstående är vad jag kommit fram till med min erfarenhet tillsammans med datorns uppgifter. Om det stämmer vet jag bara när jag kan provsegla båten! Mycket talar för att båten kommer byggas med ett provisoriskt däck till att börja med så man kan testa o sedan flytta master om det skulle vara nödvändigt. 

Båtens balanspunkt (LCB) är där viktcentrum på bulben kommer att ligga. Detta gör att skrovet sjunker ner i vattnet horisontellt och hamnar på sin designade vattenlinje. 

Skrovet har också en inverkan eftersom undervattenskroppen genererar ett lyft i vattnet. Nollpunkten för denna kraft ligger på COE, center of effort. Denna kraft verkar tillsammans med fenans vingprofil. Vingprofilen på fenan genererar också ett lyft och till skillnad från andra ytor så är det inte laterala centrum (mitten på fenans yta) som skall lira med båten utan centrum av lyftet som fenan ger. Fenans lyftcentrum ligger en fjärdedel in från framkant på fenan i detta fall. Om fenan är svept bakåt måste hänsyn tas till detta och punkten kanske flyttas nedåt eller uppåt längs fenan. Detta är vad jag kommit fram till och hoppas ska stämma! 

Dom konventionella masterna kommer att stå i en brunn på däck och ha sitt centrum 4 mm framför fenans framkant. Konventionella seglens yta är uppdelade på 59% i storseglet och 41% i focken. Swingriggen 68+32% som har mycket större storsegel för att orka trycka upp focken mot vinden kommer att ha sitt centrum 54 mm framför fenans framkant.

På Konv. mastens centrum har jag satt en referenspunkt i form av en ståltråd för att ha koll på den positionen samt var skrovets mitt är när jag laminerat skrovet. Vävarna lägger jag över så det blir ett hål i väven. Jag har även satt en tråd där hjärtstocken till rodret hamnar. Det är jättesvårt att hitta mitten av skrovet utan dessa.

 Idag 1/12 åkte pluggen av byggbädden! Jag kommer istället att montera den på längre distanser så man kommer åt att jobba med däckets utformning bättre. Bilder kommer inom kort! 

Idag anlände fenan från Australien! Den kommer kombineras med en bulb jag använt tidigare. Bulben (bly) kommer dock att lättas från 3440g till 3300g.  

Något i den stilen kan det bli. Bulben kommer att flyttas tillbaka i förhållande till fenan så att LCB på skrovet hamnar på bulbens center of gravity. I toppen av bilden har jag börjat skissa på ett hak för att få plats inne i båten att laminera runt fenkassetten och maströret till dom konventionella riggarna. Det kan bli trångt där och svårt att få tätt annars.

Nu börjar det bli skoj på riktigt! Pluggen är färdigarbetad och den har målats med en hård toplack. På denna kommer att läggas släppmedel och sedan lamineras ett skrov. Det är ett stort arbete bakom en plugg och man måste vara noga. Jag har lagt ca 20 tim bara på finslipningen av pluggen och att få den liksidig. Men nu kan man göra flera skrov på den om det skulle visa sig att man lyckats med nåt bra i designväg. Kol och glasfiber är på väg från Fibermax composites och jag hoppas kunna göra ett skrov inom kort!

I veckan har det blivit lite tillbehör till skrovet gjorda. Dom är gjorda i två lager 125g kol/glasfiberväv samt två lager 50g glasfiber för att garantera tätheten i laminatet. På bilderna är dom tagna ur sina formar precis och kommer att behöva finjusteras en del. 

Skrovet är av pluggen!  

För-, akterspegel, fenkassett och hjärtstock monterat. Bulben ej fastsatt men enligt uträkningen ska den sitta som den är på bilden. 

Mittdäcket är inpassat. För och akterdäcket ligger bara på plats. En hel del arbete återstår innan det kan monteras. 

Däcken är inpassade och limmade. En hel del spackelarbete och slipning senare var det dags för lack. Dark grey metallic som sedan mattpoleras för att ge minst friktion i vattnet.

Nu återstår lite smågrejer att fixa med riggarna (master/segel) och block ska fästas i skrovet innan man kan ut och provsegla.

19/7 var det dags för sjösättning. Provsegling under lätta vindförhållanden. Intressant kan man väl sammanfatta det hela. Det gick inte att jämföra mot Gothic XP:n som jag seglade mot då det var alldeles för rörig vind. Men båten flyter på vattenlinjen, den balanserar och den sticker snabbt när vinden kommer.   

Nu återstår lite små justeringar samt att mäta in båten som en Marblehead och få ett mätbrev. Sen är det bara att starta!