Hur det började

Min egen Marbleheadkonstruktion "Victory" och jag efter SM-vinsten 2015 

 Jakob Mårtensson här. Snickare till vardags men med ett stort intresse för laminering med kol-, glas- och aramidfiber. Detta kommer väl till pass i mitt andra stora intresse som är segling, och i synnerhet internationella rc-klassen Marblehead! 

Genom åren har det byggts en del båtar från grunden men då ifrån färdiga ritningar. Senaste året har jag arbetat fram två egna konstruktioner som heter Victory och Vici. Victory lyckades jag vinna SM med säsongerna 2015, 2016 och 2017.

Nu blickar jag och mina projekt mot 2019 års säsong, då med en Vici 2.0 på banan!  
Det hela började i en källare i Småland i slutet av 80-talet. Jag som mycket liten fick vara med pappa när han byggde modeller både från scratch och från ritningar. Mestadels båtar av olika de slag. 

Intresset för båtar och i främsta hand segling väcktes tidigt. Pappa började segla en radiostyrd klass som heter Marblehead i början av 90-talet. Det dröjde inte länge innan han fick bygga nytt på grund  av att det var någon mer som ville vara med... 

Jag fick tidigt lära mig grunderna i plastning och laminering med såväl glasfibermatta/polyester samt med glas/kol/aramid-vävar och epoxy. Detta har jag haft mycket nytta av, framförallt eftersom jag bygger Marbleheadbåtarna jag tävlar med själv. Det har även blivit en del bilprylar de senaste åren.

Med tiden väcktes även designerlusten. Detta resulterade i att jag skaffade mig ett ritprogram till datorn där jag kan designa nya båtar. Det har blivit tre versioner sedan jag började med att designa, två av dem tävlas det med idag. Nya ideér ploppar upp under resans gång som måste utvärderas och tillbaka till ritbordet! Du hittar dem under projekt och Marblehead.

Det du hittar på sidan har knåpats ihop med enkla medel. Egenbyggda formar/pluggar i antingen balsaträ eller foam-skivor som sedan klätts med glasfiberväv och epoxy, spacklats och sedan lackats för att se ojämnheter. Därefter målade med släppmedel och sedan klara för laminering! Det största arbetet ligger helt klart i förberedelserna med att göra formen! Sen är det bara att lägga upp dom roligare vävarna (läs kolfiber)...

Med andra ord är det 100% hantverk!   

Roligt att du kikar förbi! 

/ Jakob