Design 

Dom flesta projekten startar med en skiss, är det båtar så är det Freeship jag använder, är det andra delar brukar det bli antingen en enkel handritad skiss eller en Google sketch up-fil.

I vissa fall finns en del som ska kopieras och då är det enklast att bygga direkt på ursprungsbiten. Sedan en tid tillbaka har jag fått 3D utskrivna formar gjorda vilket är ett stort steg framåt som underlättar mycket! 

I Freeship får jag fram en spantruta som jag kan skriva ut och använda vid det praktiska arbetet. I andra fall är det bara en måttsatt vägledning. När det praktiska arbetet tar vid får man börja med att fixa en form eller plugg. Detta görs oftast i en tät cellplast där man kan fila och slipa fram rätt form. Denna kan sedan kläs med antingen gladpack eller packtejp och strykas med släppmedel. Efter det är det bara att laminera. Vid upprepade laminationer på samma plugg/form lägger jag glasfiberväv på exempelvis cellplasten för att öka hållbarheten.


Med andra ord är det en del jobb innan man kan börja med den roliga biten, lamineringen! Med en plugg till en Marblehead är det ett par hundra timmars arbete innan man ens kan börja med skrovet.

Men med alla de olika skepnader som kolfiber finns i bla. väv, riktad fiber, strumpor, band, tejp, rör osv. så ger det riktigt mycket möjligheter till starka, lätta prylar. 

Och håll med om att det  inte är speciellt fult heller! :)